Museo Museo de Mallorca
Inventario 05936
Clasificación Genérica Materials ceràmics
Objeto/Documento Plafó
Autor/a Roqueta, La (A) (Lugar de nacimiento: Palma, 1897 - Lugar de defunción: Palma, 1918)
Conjunto Tenda La Capelleria (derruïda)
Materia/Soporte Argila
Técnica Esmaltat
Pintat
Dimensiones Plafó: Alçària = 139 cm; Longitud = 51 cm
Rajola: Longitud = 20 cm; Alçària = 20 cm
Descripción Panell central policrom de la botiga de La Capelleria de Palma, obra de la fàbrica La Roqueta. La producció rajolera de la fàbrica ceràmica La Roqueta (1897-1918) es va destinar eminentment al revestiment interior i exterior de la construcció. Les rajoles produïdes a La Roqueta, de formes diverses, diferents tècniques i colors variats, conformen la decoració de nous edificis, locals comercials i habitatges particulars.
Iconografia Nina; Fitomorfa
Inscripciones/Leyendas Sombrillas. Abanicos
Datación 1904[?]
Contexto Cultural/Estilo Modernisme
Lugar de Producción/Ceca Palma
Lugar de Procedencia Palma
Lugar Específico/Yacimiento Botiga La Capelleria
Clasificación Razonada Els inicis del modernisme a Mallorca se situen cap al 1900, tot i que des del final del segle XIX ja començava a contribuir a la seva difusió l´estada a l´illa d´artistes com, entre d´altres, els pintors Santiago Rusiñol i, posteriorment, Joaquim Mir. El modernisme va tenir una incidència especial a la fàbrica de La Roqueta (1897-1918). La col·laboració amb diversos arquitectes d´aquesta fàbrica, oberta amb la pretensió de renovar la indústria de la ceràmica artística i reproduir models històrics, va ser cabdal per a la introducció de models i patrons modernistes. La ceràmica de La Roqueta es va utilitzar per decorar façanes -com la del Gran Hotel-, interiors de botigues i cases d´estiueig. Cal remarcar la cooperació de la fàbrica mallorquina amb l´arquitecte català Antoni Gaudí, que va incloure peces ceràmiques de La Roqueta en la reforma que va fer de la catedral i també en obres de Barcelona, com la Casa Batlló. L´acceptació del modernisme a Mallorca es va circumscriure a cercles burgesos certament elitistes, to i que també va tenir una vessant popular.
Bibliografía CATALINA CANTARELLAS CAMPS. La Roqueta. Una industria cerámica en Mallorca (1897- 1918). Palma de Mallorca: 1994.

CATALINA CANTARELLAS. La renovación de la industria cerámica en Mallorca (1897- 1918). Palma de Mallorca: 1985.

La Roqueta : una fábrica de cerámica en Mallorca [catàleg de l´exposició] : 1897-1918 : Museo de Mallorca : Abril-Junio de 1985. Palma de Mallorca: Museu de Mallorca, 1985.

PALOU SAMPOL, Joana Maria. Guia del Museu de Mallorca. Sales de Belles Arts i Arts Decoratives. Segles XIII al XX. Museu de Mallorca, 2015. 133.
Catalogación Museu de Mallorca
Subir

© Ministerio de Cultura | v49.0 Accesibilidad | Mapa Web | Créditos | Contacte con Cer.es | Condiciones de uso | NIPO: 551-09-131-6